“Ce este mai grosier, mai opac, mai limitativ in fiinta noastra…”

0

decembrie 16, 2015 by Teodoru Ghiondea

Speranţa nu are o funcţie consolatoare: ea este o stare spirituală – sau ar trebui să fie – capabilă de pregătire operativă pentru obţinerea unei “staţiuni spirituale”, dacă nu mai mult; iată ce ne spune, “de taină” am zice, Maestrul nostru venerat:

“Ce este mai grosier, mai opac, mai limitativ în fiinţa noastră simbolizează, este aspectul INEFABILULUI pe planul nostru de existenţă.” - Vasile Lovinescu, “Meditaţii, Simboluri, Rituri”, pag.72

Incredibil! Şi totuşi…. Nu există şi nu poate exista “UN ALTUL DECÂT EL”, deci totul este El- cu cât este mai direct, mai frust, mai “aparent”, în aceeaşi măsură este “uin semn al lui Dumnezeu mai evident”.
Lângă fiecare lucru, indiferent de natura lui se oficiază o “Liturghie a Pragului”, o “Adoraţie mută a Intervalului [barzakh]“, o “circumambulaţiune a esenţei sale”; acesta poate fi un mod de a înţelege caracterul aparent paradoxal al afirmaţiei sale – Fie Dumnezeu mulţumit de el şi sfinţească-i taina!


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>