Scrisorile Shaikh-ului Al-`Arabi Ad-Darqawi [15]

0

decembrie 8, 2014 by abdalhaqq

Scrisorile Shaikh-ului Al-`Arabi Ad-Darqawi [15]

15. O, faqīr, boala ce-ți chinuie inima vine de la pasiunile ce te rod; dacă le-ai abandona și te-ai dedica pentru ceea Allah stabilește pentru tine, inima ta nu ar mai suferi așa cum suferă acum. Ascultă, așadar, ceea ce îți spun și fie ca Allah să te țină de mână. De fiecare dată când sufletul tău te atacă, dacă te-ai grăbi spre a face ceea ce a poruncit Allah și ți-ai abandona Lui voința ta în întregime, mai mult ca sigur că vei fi salvat de influențele psihice și satanice și de toate încercările. Dar dacă în aceste momente în care sufletul te atacă vei începe să gândești pentru a evalua factorii pro și contra și te vei scufunda în gâlceava interioară, atunci influențele psihice și satanice vor curge înapoi spre tine în valuri până când te vor copleși și îneca, și nimic bun nu va mai rămâne în tine, ci numai rău. Fie ca Allah să ne și vă călăuzească pe calea Sfinților Săi [awliya’]. Amin.

Venerabilul Maestru, Sfântul Ibn ’Atā-Illāh spune în al său Hikam: “Din moment ce știi că Diavolul nu te va uita pe tine, treaba ta este sa nu-L uiți pe Cel care te <<conduce de moț>>[1]. Iar Maestrul nostru spunea: “Adevărata cale de a-l răni pe inamic este de a te ține ocupat cu iubirea Prietenului; altfel, dacă te angajezi în război cu inamicul, el va fi obținut deja ceea ce a vrut de la tine și, în același timp, tu vei fi pierdut ocazia de a iubi Prietenul.” Iar noi spunem: tot binele este în amintirea (dhikr) lui Allah, iar singura cale care duce spre El este moderația față de lume [dunya], păstrând distanța față oameni, disciplina interioară și exterioară. “Nimic nu este mai folositor inimii ca singurătatea, mulțumită căreia inima intră în arena meditației”, așa cum spune Venerabilul Maestru Ibn ’Atā-Illāh în al său Hikam. Iar noi spunem: nimic nu este mai profitabil pentru inimă ca renunțarea la lume și faptul de a fi așezată în mâinile Sfinților [awliya’] lui Allah. Iar în privința wird-ului pe care l-am primit de la maestrul nostru, fie Allah mulțumit de el, deja am spus ceea ce era de spus.

Detronarea ego-ului este o condiție necesară, atât după noi cât și conform tuturor Maeștrilor Căii, în acest sens unul dintre ei spunând: “Lucrul care îți displace despre mine este exact dorința inimii mele”. Dar tu, faqīr, ar trebui să spui asta doar dupa ce ai spus-o propriului tău suflet și l-ai obligat să urmeze acest drum și nu altul. Pace.

Note:

1. Coran 11:56 – illā huwa ākhidhun bināṣiyatihā – “[nu există nici o creatură pe care] El să nu o țină de moț”- expresie arabă ce se referă la părul de pe fruntea calului. Omul care ține calul de moț are putere completă asupra animalului și pentru cal moțul reprezintă coroana frumuseții sale și suma puterilor sale de auto-afirmare. La fel, marionetele sunt conduse de ațe de Stăpânul lor.

Textul prezentat mai sus în limba română a fost tradus prin compararea a două texte în limba engleză, traduse din limba arabă de către Titus Burkhardt (Ibrahim Izz ad-Din) (Letters of a Sufi Master, The Shaykh ad-Darqawi, Shaykh al-’Arabi ad-Darqawi, Prefață de Martin Lings, Fons Vitae,1998, ISBN 1-887752-16-1) și respectiv Aisha Bewley (The Darqawi Way. Moulay al-‘Arabi ad-Darqawi – Letters from the Shaykh to the Fuqara’ – Diwan Press, Norwich UK, 1980, ISBN 0-906512-06-9). Prezenta traducere în limba româna a fost făcută de Abd’Al-Haqq Ar-Rummany.


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>