“Cel mai eficace este sa “traznesti” Clipa…”

0

ianuarie 7, 2016 by Teodoru Ghiondea

“Cel mai eficace este să “trăzneşti” Clipa ca să dea din ea prin imobilizare tot ce are, adică ETERNITATEA.” - Vasile Lovinescu, “Însemnări iniţiatice”, 7 ianuarie.1965.

Fulguraţia, producerea unui scurt-circuit pentru a obţine INSTANTANEITATEA! …. de fapt pentru a RE-dobândi Instantaneitatea, ceea ce nu este puţin. Există mici scurt-circuitări, cum ar fi “onirismul”, experienţa atemporală a “enstazei”, dar operaţia propusă de Maestru este suverană, capitală, căci vizează capacitatea de extincţiune pe care o câştigi din exerciţiul perfectei servituţi faţă de Dumnezeu. De fapt, a “trăzni” clipa se referă la a “intra” prin “interiorizare”, în NON_DIMENSIUNEA ei, în “înaltul absenţei sale” şi în “adâncul unei prezenţe imposibil de detectat.
Şi cum timpul este preeminent faţă de spaţiu, această “instantaneizare” ar suprima şi orice aparenţă a toposului, ……….. şi totuşi, această precizare, menţiune pe care o face Maestrul vine după Bobotează – un moment în care spaţio-temporalitatea a fost suspendată, cronologia sacră în manifestarea ei aparentă a confirmat Legea perenă, Ordinea universală s-a “purificat” de “durată” şi “întindere” ! ….. Cum ar putea să nu fie legate şi succesive cele două lucruri: Boboteaza şi însemnările Maestrului ?
Când te gândeşti că este posibil ca IORDANUL să ne curgă “prin vine”!


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>