“Printr-o transpozitie, procedeu exclusiv calitativ si de finete…”

0

ianuarie 9, 2016 by Teodoru Ghiondea

“Printr-o transpoziţie, procedeu exclusiv calitativ şi de fineţe, curgerea circulară a apelor inferioare de distilează , se transpune , se exaltează în mişcarea circulară a,LUMINII Inteligibile, de care vorbesc Platon şi Părinţii ai Bisericii.În gradul superlativ, contemplaţia se transformă în viziunea Vortexului Sferic Universal.” - Vasile Lovinescu, “Însemnări iniţiatice”, 9 ianuarie, 1965.
O asemenea tehnică spirituală, o asemenea “inginerie” este greu de învăţat şi de aplicat! “Lucrarea” tainică a Luminii o intuim în spatele descrierilor, inegalate vreodată în literatura noastră, lui Calistart Hogaş în cel mai interesant capitol al scrierilor sale: “Singur” – o adevărată “radiografie” a călătoriei iniţiatice pe care a realizat-o; Maestrul (V.L.) a avut dreptate, incontestabil, când ne-a atras atenţia asupra Călătorului şi a Călătoriei sale (e vorba despre Hogaş): este incontestabil că Hogaş ştia şi înţelegea bine cu mult mai mult decât credem noi de obicei (lucruri menţionate, în detaliu de subsemnatul în mai multe rânduri!). Mă gândesc, acum, că ceea ce vedea Domnul Arsene :”se uita la stele ziua în amiaza mare” , era mai mult decât am presupus: poate contempla chiar Vortexul Sferic Universal! Chiar aşa! Ce să însemne, oare finalul acesta al episodului:
“Nu găsii însă cu cale să frâng linia orizontalei contemplaţiuni a domnului Arsene, pre4cum nu am găsit niciodată cu cale să tulbur eu însumi unele viziuni scumpe mie ….
Şi domnul Arsene se ridicase în ochii mei la treapta înaltă a unei viziuni! ….”
……………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………..”
N:B: Am respectat întocmai punerea în pagină, inclusiv punctele de suspensie!
Cum am putea explica exaltata descriere, tăcerile marcate cu puncte de suspensie, faptul că la primul contact Călătorul era în apă,etc – multe detalii ce trebuie reluate şi explicate în cheia “gesturilor, a actelor semnificative”! – Şi întreaga călătorie se încheie cu o scenă a cărei semnificaţie nu poate fi confundată cu “explicaţia” raţionalăpe care o oferă autorul drept “acoperire,cuvertură” pentru adevăratul sens. ajuns acasă nu este recunoscut,nu MAI este recunoscut! Admirabil şi riguros!
De altfel, întregul ciclu “În Munţii Neamţului” este o descriere ce reprezintă un parcurs iniţiatic, o Cale spirituală cu elementele sale componente considerate repere cardinale;capitolele sunt: “Floricica”(descrierea Shakinei, a Eternului feminin, etc.), “Spre Nichit” (întrarea pe teritoriul “probaţiunilor”, cu “vama” dintre “treptele” domeniilor respective, contactul cu MUla-Prakriti,etc.),”Părintele Ghermănuţă” (întîlnirea cu “coaja şi miezul” (exoterism şi esoterism) tradiţiei proprii treptei de pe care se pleacă, aspectul esoteric fiind prezent prin elemente de “contrast”), “Singur” (partea cea mai interesantă, plină de aspecte iniţiatice), “La Tazlău” (întâlnirea cu domnul Arsene şi întoarcerea acasă).
Şi să nu uităm că îl citează pe Dante de mai multe ori! Este greu de crezut că îl aprecia numai din punct de vedere literar!
A bon entendeur salut!


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>