Vasile Lovinescu

0

martie 18, 2010 by pontifex

Vasile Lovinescu s-a nascut pe 17 decembrie in Falticeni, ca fiu mai mare al lui Octav Lovinescu, avocat, si al Anei Cetateanu. Tatal, frate cu criticul literar Eugen Lovinescu, se tragea din comuna Radaseni, iar mama din localitatea Subcetate, avand in ascendenta pe Ion Budai-Deleanu. Scriitorul a mai avut doi frati: Octav, avocat (1913-1945), si Horia, dramaturg (1917-1983). Copilaria in Falticeni, pe atunci un targ patriarhal, i-a fost normala, “adica fabuloasa”, cum va spune scriitorul insusi. Scoala primara si gimnaziul le urmeaza in “urbea natala”, la gimnaziul “Alexandru Donici”, unde bunicul sau, Vasile, era profesor si director. In 1920 se muta la Bucuresti, unde tatal sau era avocat la diverse firme, Vasile Lovinescu urmeaza liceul la Colegiul “Sfantul Sava”. Dupa revenirea familiei in Falticeni, el ramane in Capitala, unde face Facultatea de Drept, nu pentru ca ar fi avut vreo inclinatie pentru aceasta disciplina, ci pentru a ramane in profesia tatalui sau.

Publica in anii ’30 numeroase articole si eseuri in reviste ca: Viata Literara, Viata Romaneasca, Adevarul Literar si Artistic, Credinta, Familia, Azi, Vremea, etc. – ca si cateva traduceri din limbile germana, franceza si engleza.
Isi incepe corespondenta cu Rene Guenon, retras la Cairo, care va dura neintrerupt pana in 1940, in paralel cu o meditatie sustinuta asupra cartilor lui si a marilor texte ale esoterismului universal. In 1945 se casatoreste cu Steliana-Victoria Paunescu
Inca din 1964, Vasile Lovinescu isi reia scrisul, resimtind nevoia de a fixa adevarurile traditionale care, transmise numai oral, riscau sa se dilueze sau chiar sa se piarda.

Asa se incheaga intre 1964-1972 cele doua studii, “Al patrulea hagialac”(despre universul romanului lui Mateiu Caragiale, Craii de curtea veche si Creanga si Creanga de Aur, o interpretare ezoterica a basmelor lui Ion Creanga.
Scriitorul se retrage definitiv la Falticeni, in casa parinteasca de pe Strada Sucevei, devenita intre timp Galeria Oamenilor de Seama (1972), prin donatia si grija sotiei sale.
Se stinge pe 14 iulie 1984.

Dupa decembrie 1989 apar in periodice numeroase fragmente din opera lui Vasile Lovinescu si diferite prezentari ale omului si operei (Caiete Critice, Romania Literara, Steaua, Cotidianul LAI, Timpul, Manuscriptum, Cronica, Echidistante, etc.).

 

“Vasile Lovinescu nu a fost “critic literar, dramaturg şi filosof”, nu a fost nici hermeneut, simbolog etc. nimic din toate acestea; a fost fără nicio îndoială, un MAESTRU SPIRITUAL prin excelenţă, cu toate calităţile spirituale de altitudine şi consistenţă cu totul remarcabile. Acelaşi lucru se poate spune, fără nicio reţinere despre Rene Guenon şi Mihail Vâlsan. – - – Funcţiunile lor spirituale de excepţie privesc derularea perioadei finale cunoscută în tradiţia hindusă sub numele de KALY-YUGA. În plan spiritual, complexitatea şi importanţa unor asemenea Maeştri depăşeşte orice prezentare!” - prof. Teodoru Ghiondea, 5 dec. 2015

OPERĂ

 • “Al patrulea hagialâc” la Ed. Cartea Românească, București, 1981; ediția a II-a, Ed. Rosmarin, București, 1996
 • “Creangă și Creanga de Aur” la Ed. Cartea Românească, 1989; ediția a II-a integrală, Ed. Rosmarin, București, 1996
 • “Monarhul ascuns” la Ed. Institutul European, Iași, 1992; ediția a II-a, Ed. Institutul European, Iași, 1999
 • “Incantaţia sângelui” la Ed. Institutul European, Iași, 1993; ediția a II-a, Ed. Institutul European, Iași, 1999
 • “Mitul sfîșiat” la Ed. Institutul European, Iași, 1993; ediția a II-a, Ed. Institutul European, Iași, 1999
 • “Interpretarea esoterică a unor basme și balade populare românești” la Ed. Cartea Românească, București, 1994; ediția a II-a, Ed. Cartea Românească, București, 2000
 • “Jurnal Alchimic” la Ed. Institutul European, Iași, 1994; ediția a II-a, Ed. Institutul European, Iași, 1999
 • “Steaua fără nume” la Ed. Rosmarin, București, 1994
 • “Dacia hiperboreană” la Ed. Rosmarin, București, 1994; ediția a II-a, Ed. Rosmarin, București, 1996
 • “Scrisori crepusculare” la Ed. Rosmarin, București, 1995
 • “O icoană creștină pe Columna Traiană” la Ed. Cartea Românească, București, 1996
 • “Însemnări inițiatice” la Ed. Rosmarin, București, 1997
 • “Meditații, simboluri, rituri” la Ed. Rosmarin, București, 1997

0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>